افزایش قابل توجه هزینه پارامترهای موثر بر تولید، افزایش نرخ ارز و حقوق و دستمزد سالانه کارکنان از عوامل تشدید فشار بر تولیدکنندگان لوازم خانگی است/ . تداوم سیاست های قیمتگذاری دستوری نتیجه ای جز تخریب فضای کسب و کار و به دنبال آن، کاهش تولید، اشتغال و کمبود کالا در بازار نخواهد داشت/ با خروج برندهای مطرح لوازم خانگی خارجی صنعتگران لوازم خانگی توانسته اند به تولید نزدیک به ۱۵ میلیون دستگاه محصولات مختلف لوازم خانگی دست یابند/ راهکار منطقی کاهش قاچاق در هر کشور، هدفمند کردن تولید است/ قطع آب، برق و گاز واحدهای تولیدی سبب توقف تولید، تخریب دستگاهها و ماشین آلات تولیدی و تحمیل هزینه های سنگین ناشی از ان، بیکاری نیروی انسانی و نهایتا ترک کار توسط آنها، عدم تحویل بموقع کالا و نارضایتی مشتری می شود/ اولین پیش زمینه توسعه صادرات پیوستن به FATF است
گفتگوی شهرام کشاورز از متخصصین صنعت لوازم خانگی و مدیر بازرگانی و توسعه بازارهای خارجی شرکت نیک کالا با ایران آهام:
- لطفاً نظرتان را راجع به قیمت گذاری دستوری و آثار آن بر تولید لوازم خانگی بیان فرمایید؟
افزایش قابل توجه هزینه پارامترهای موثر بر تولید، افزایش نرخ ارز و حقوق و دستمزد سالانه کارکنان از عوامل تشدید فشار بر تولیدکنندگان لوازم خانگی می باشد . تداوم سیاست های قیمتگذاری دستوری نتیجه ای جز تخریب فضای کسب و کار و به دنبال آن، کاهش تولید، اشتغال و کمبود کالا در بازار نخواهد داشت. رونق کالای قاچاق و غیر اصیل و در نهایت کمرنگ شدن صنعت از جمله تبعات قیمت گذاری دستوری می باشد و در شرایطی که در چند سال گذشته با خروج برندهای مطرح لوازم خانگی خارجی صنعتگران لوازم خانگی توانسته اند به تولید نزدیک به ۱۵ میلیون دستگاه محصولات مختلف لوازم خانگی دست یابند، اما متاسفانه تهدیدهایی همچون از بین رفتن صنعت و اشتغال همچنان وجود دارد که نتیجه نوع نگاه دولتی ها به صنعت کشور است.
- نظر جنابعالی در رابطه با آثار کالای قاچاق در حوزه تولید لوازم خانگی داخلی چیست ؟
قاچاق کالاها اثرات مخربی چون کاهش درآمدهای مالیاتی و عوارض دولت، نوسان قیمتها، سردرگمی مصرف کننده، تضعیف تولید ملی، افزایش بیکاری ، بیاعتمادی به محصولات داخلی و نهایتا تاثیر منفی بر روی کیفیت کالاها خواهد داشت.
- در مورد آسیب های کالای قاچاق و تقلبی به تولید لوازم خانگی توضیح بفرمایید
علاوه بر موارد ذکر شده فوق، قاچاق کالا به تولید، ارزش پول ملی، جایگاه کارگر و سرمایهگذار و در نهایت به فروشنده، توزیعکننده و حتی مصرفکننده ضربه میزند. بنابراین راهکار منطقی کاهش قاچاق در هر کشور، هدفمند کردن تولید است.
۴. راهکارهای جنابعالی برای گذر از دوره رکورد در صنعت لوازم خانگی چیست ؟
حذف تصویب بخشنامه ها و قوانین خلق الساعه
مبارزه جدی و بدون اغماض با کالاهای قاچاق و تقلبی
حذف قیمت گذاری دستوری
اختصاص سهیمه ارزی متناسب با حجم و سابقه تولید کنندگان
حمایت ارگانهای دولتی مربوطه مثل گمرکات (کاهش زمان رسوب مواد اولیه و کالا در گمرکات)
سازمان استاندارد و ناوگان حمل و نقل کشوری اعم از کشتیرانی و ..
۵. نظر خود را در مورد موانع و مشکلات تولید لوازم خانگی همراه با راهکارهای پیشنهادی بیان فرمایید
وجود فاجعه بوروکراسی حاکم بر روند واردات کالا و قطعات و الزام ثبتنام در سامانههای متعدد برای انجام واردات قطعات، مواد اولیه و ماشینآلات و به صورت کلی لزوم تغییر در بوروکراسی حاکم بر فضای کسب و کار» و «ضرورت مشارکت تشکلهای بخش خصوصی جهت شناسایی قوانین بازدارنده و بخشنامههای متناقض و مزاحم محیط کسب و کار در ستاد تسهیل و وجود ضمانت اجرائی مصوبات این ستاد». «حمایت ویژه و عملی از صادرات لوازم خانگی از طریق شروع مجدد پرداخت جوایز صادراتی متناسب با میزان ارزش افزوده ایجاد شده»، «کمک به صادراتمحور شدن واحدها با شناسایی و حذف هزینههای تحمیلی فرآیند تولید»، «ضرورت بازنگری و اصلاح برخی از قوانین ناکارآمد تامین اجتماعی و نظام مالیاتی کشور»، همچنین در نظر گرفتن «لزوم سیاستگذاری در زمینه مقابله با پدیده شوم قاچاق» و «ایجاد شرایط مناسب جهت تادیه بدهیهای بانکی بنگاههای تولیدی لوازم خانگی و قطعات وابسته» و نیز «لزوم رفع و لغو قوانین و مقررات ناکارآمد و جلوگیری از صدور بخشنامه موازی و متناقض».
«ایجاد سیستم تعرفهگذاری منطقی برای واردات قطعات و کالاهای مشابه ساخت داخل»، «تعیینتکلیف نرخ ارز محاسباتی در گمرک جهت تعرفه واردات مواد و در صورت اجرایی شدن استفاده از ارز نیما در محاسبات گمرک»، «تسهیل و آزادسازی واردات مواد اولیه و تجهیزات خطوط تولید و کنترل موارد مزبور با تنظیم نرخهای تعرفه» و «لزوم حل مشکل به وجود آمده در اثر حذف سیستم برات اسنادی بدون تعهد از سوی نظام بانکی کشور» و «استمرار تامین مواد اولیه خطوط تولید بخصوص مواد اولیه وارداتی که شامل تامین و تخصیص ارز توسط بانک مرکزی و همچنین غیرقابل پیشبینی بودن و تغییرات گسترده قیمت مواد اولیه صنایع کشور میشود» در کنار «تسهیل تامین مواد اولیه تجهیزات خطوط تولید و ارائه راهکارهای عملیاتی برای رفع مشکلات مزبور» نیز از پیشنهادهای دیگر برای تنظیم بهتر این صنعت است.
«لزوم تعهد حاکمیت (دولت و مجلس) برای رسیدن به رشد اقتصادی سالیانه حداقل ۵درصد و پایبندی به اجرای الزامات آن و ارتقای رتبه شاخصهای اقتصادی، کاهش تورم موجود به زیر ۱۰درصد، کاهش نوسانات نرخ ارز و حذف ارز چند نرخی، ارائه تسهیلات بانکی به صنایع مولد، تخصیص ارز موردنیاز و حمایت از شرکتهای دانشبنیان» تاکید شده است. ضرورت تصویب FATF و ایجاد تعامل با دنیا بویژه کشورهای منطقه و جذب سرمایهگذاری خارجی در بخش صنعت
بهبود شاخصهای اقتصادی و لزوم حمایت از سرمایهگذاری، تولید و اشتغال و ایجاد ثبات در قوانین و مقررات همچنین ساماندهی بورس کالا و رفع مشکلات تولیدکنندگان با عملکرد بورس کالا و تعدیل سهمیههای تخصیص یافته
ضرورت مشارکت حداکثری بخش خصوصی در تدوین سیاستها و استراتژی توسعه صنعتی کشور و ایفای نقش مشورتی به اتاقهای بازرگانی و تشکلها
تلاش در جهت رفع تحریمهای بینالمللی و کاهش تاثیرات منفی آنها بر محیط کسب و کار (انتقال تکنولوژی رفع شکاف فناوری، بهروزرسانی خطوط تولید، واردات ماشینآلات و تجهیزات موردنیاز صنایع و معادن کشور، لجستیک و ترانزیت، مراودات مالی و انتقال ارز، از دست ندادن بازارهای صادراتی، امکان حضور در نمایشگاههای بینالمللی و حل مشکلات شهرکهای صنعتی کشور
۶. راهکارهای پیشنهادی جایگزین برای تامین سرمایه ثابت و سرمایه در گردش بنگاه های تولیدی لوازم خانگی از نظر جنابعالی چیست ؟
ایجاد مراکز تهاتر خدمات و تولیدات بنگاه های اقتصادی
خرید تضمینی خدمات و تولیدات بنگاههای اقتصادی
نظارت و بازرسی، ثبت و ردیابی تسهیلات بانکی اعطا شده به بنگاههای اقتصادی
همچنین مهم ترین اقداماتی که دولت می تواند در راستای مرتفع ساختن حل مسئلۀ سرمایه در گردش بنگاه ها انجام دهد :
ایجاد مراکز تهاتر خدمات و تولیدات بنگاه های اقتصادی است
این مراکز میتواند تحت نظارت دولت یا مجموعه های خاص مورد توافق بنگاههای اقتصادی ایجاد شده و با تهاتر شبکه ای و هوشمند خدمات و تولیدات بنگاه با یکدیگر نیاز های سرمایه در گردش بنگاهها را برطرف کند.
۷. چالش های کمبود نیروی انسانی متخصص در صنعت لوازم خانگی به همراه راهکارهای پیشنهادی برای رفع این نقیصه را بیان فرمایید
چالش کمبود نیروی انسانی معمول ومتخصص در کشور صرفا متوجه صنعت لولزم خانگی نمی باشد بلکه دامن گیر همه واحدها ی تولیدی صنعتی است. نیروهای کارآمدی که در شرکت های کوچک تر تجربه کسب کرده و گاها حتی آموزش هم دیده اند توسط شرکت های بزرگ تر جذب می شوند و تولیدکنندگان کوچک به صورت جدی متضرر می شوند. چالش ربایش نیروهای متخصص که نتیجه کمبود نیروی متخصص در کشور است حتی از چالش عرضه کالای قاچاق نیز برای تولیدکنندگان دردسر بیشتری ایجاد می کند.
از جمله اقدامات جهت کمبود نیروی انسانی عبارتند از:
اتوماسیون بعضی کارها تا حد ممکن
استخدام نیروهای قراردادی
استخدام کارمندان دورکار
استخدام افراد بازنشسته در حوزههای مرتبط (این افراد سابقه، استعداد و مهارت زیادی دارند.)
شناسایی و رفع مشکلات نیروی انسانی
شناسایی مهارتهای موردنیاز سازمان ها
ارزیابی عملکردها
سعی بر نگهداری کارمندان بامهارت
ایجاد جلسات و آموزشهای موردنیاز
وفادارسازی نیروهای انسانی
ایجاد روابط مناسب بین کارکنان سازمان و مدیران
برنامهریزی کمبود منابع انسانی
۸. لطفاً نظرتان را در خصوص آثار و ضرورت ایجاد واحدهای تحقیق و توسعه(r&d) در واحد های تولیدی لوازم خانگی بیان فرمایید
R&D روندی برای ایجاد فناوری جدید یا بهبود یافته است که میتواند مزایای رقابتی را در سطح کسب و کار، صنعت و یا کشور فراهم کند. استفاده از R&D برای پیشرفت و توسعه هر کسب و کاری لازم و ضروری است. بدون توسعه و تحقیق نمیتوان جایگاه مناسبی را در بازار هدف تثبیت کرد و از رقبا پیشی گرفت.
اهداف اصلی استفاده از R&D برای پیشرفت و توسعه کسب و کار عبارتند از:
خلق ایدههای جدید و مبتکرانه
افزایش تولید و بهرهوری
بهبود کیفیت محصولات و خدمات فعلی (QA)
ارائه محصولات و خدمات جدید (منحنی عمر محصول)
کشف و درک نیازها و خواستههای بازار (QFD)
۹. الزامات توسعه صادرات لوازم خانگی از نظر جنابعالی چیست؟ توضیح بفرمایید
در شرایط کنونی که تأمین نقدینگی مشکل اصلی واحدهای صنعتی عنوان میشود، با فرض اینکه این نقدینگی نیز تأمین گردد، چنانچه این بنگاهها نتوانند کالای تولید شده خود را در بازارهای خارجی به فروش رسانند، مشکل چندانی حل نشده و همچنان رکود دامن تولید را رها نکرده و انبار کارخانهها محلی برای حبس نقدینگی خواهد شد. طبیعی است برای اینکه بتوانیم به یک توسعه پایدار در بخش صادرات (غیرنفتی) برسیم، میبایست ابتدا زیرساختها و فضای مناسب برای آن را تأمین نماییم. از روزمرگی خارج شویم و با تدوین سیاستهای زیربنایی و اصولی، پایههای صادرات را پیریزی نماییم تا هم در شرایط تحریم فعلی کمک حال کشور باشد و هم پس از گذر از این دوران و بازگشت به دوران رونق زمینه ساز رشد مطلوب اقتصادی باشد.
اما این پیش شرطهارا میتوان در دو بخش کلی دستهبندی کرد.
الف: آنچه مالکین بنگاههای تولیدی صادراتی باید انجام دهند.
۱– تولید کالای با کیفیت
۲– قیمت مناسب
۳– پایبندی به تعهدات
۴– بستهبندی مناسب
۵– شناسایی و نظارت بر بازارهای هدف :
آنچه دولت باید انجام دهد
آنچه دولت در امر تسهیل صادرات باید انجام دهد را میتوان در دو بخش داخلی و بینالمللی تشریح نمود: البته پیش شرط تمامی این امور تلاش جهت لغو تحریمهای غیر عادلانه از سیستم بانکی کشور و برقراری مجدد این ارتباطات است.
۱- بخش داخلی
۱-ارائه تسهیلات مناسب و ارزان قیمت به صادرکنندگان
۲- ارائه مشوقهای صادراتی
۳-مناطق آزاد و ویژه اقتصادی
۲– بخش بینالمللی
۱- توسعه روابط تجاری با سایر کشورها در قالب عقد قراردادهای تجارت ترجیحی (Preferred Trade Agreement) و یا تجارت آزاد (Free Trade Agreement)
۲- عضویت در اتحادیههای تجاری منطقهای و جهانی و مخصوصاً سازمان توسعه تجارت (WTO).
۳- جذب سرمایهگذاری خارجی که از اهم واجبات در امر رشد اقتصادی و رشد صادرات است و بنگاههای ما را به برندهای جهانی پیوند میدهد
۴- هدفگذاری صادراتی
۵-ایجاد تنوع در بازارهای صادراتی
۶-اولویت تجارت با کشورهای همسایه
۱۰. مسائل تولیدکنندگان لوازم خانگی در تامین مواد اولیه را به همراه راهکارهای پیشنهادی تشریح فرمایید
یکی از مشکلاتی که به طور جدی گریبانگیر صنعت تولید لوازم خانگی در کشور شده است عدم تأمین ارز موردنیاز برای واردات مواد اولیه، قطعات و ماشینآلات است. در حال حاضر ارزش بازار لوازم خانگی در کشور رقمی بیش از ۶ میلیارد دلار و معادل یک درصد بازار جهانی است و سالانه به یک پنجم این مقدار ارز نیاز دارد. کسری شدید تراز تجاری کشور و اعمال همهجانبه تحریمها باعث شده است تا بانک مرکزی محدودیتهایی را نسبت به تخصیص ارز برای تولیدکنندگان در کشور ایجاد نماید. مشکلات ناشی از کمبود ارز موجب شده است تا تولید و عرضه در این بازار مختل شده و تولیدکنندگان ناچار به تأمین مواد اولیه از بازار آزاد و یا بورس کالا با قیمتهای بالا شوند که این امر کمبود تولید و عرضه لوازم خانگی و در نتیجه افزایش قیمت تمام شده محصولات را به دنبال داشته است.
مسئله عدم تأمین ارز درخصوص واردات ماشینآلات موردنیاز هم صدق میکند. در حال حاضر برخی تجهیزات و ماشینآلات کارخانجات و واحدهای تولیدی لوازم خانگی در کشور فرسوده شده که این امر مشکلاتی همچون اتلاف انرژی و هزینه بالای استهلاک و انجام تعمیرات را به وجود آورده به طوری که ماشینآلات و تجهیزات کنونی به لحاظ عمرکاری در شرایط نامطلوب قرار دارند و این وضعیت با گذشت زمان وخیمتر نیز میشود. واردات ماشینآلات جدید و نوسازی ناوگان آن میتواند در کنار بهکارگیری فناوری بهروز، افزایش سرعت و میزان تولید و بهبود کیفیت محصولات را به دنبال داشته باشد.
خروج کدتعرفههای برخی مواد اولیه موردنیاز تولید لوازم خانگی از اولویت تخصیص ارز نیز مشکلی به مشکلات اضافه کرده به نحوی که جلوی واردات آنها به طرق مختلف گرفته شده است. این مسئله در حالی مطرح است که کدتعرفههایی که در داخل کشور تولید میشوند چندان به کار تولیدکنندگان داخلی نمیآیند. مضاف بر آن ورود مجدد این کدتعرفهها به اولویت تخصیص ارز نیازمند درگیر شدن در یک فرایند پیچیده و زمانبر اداری است. این موضوع نیز به خودی خود به چالش کاهش تولید دامن زده است.
معضل عدم تأمین ارز موردنیاز برای تولید محصولات لوازم خانگی در کشور کم بود و حالا مدتی است مشکل عدم امکان ثبت سفارش نیز به زنجیره محدودیتها اضافه شده است. در سال گذشته حجم زیادی از کالاهای وارداتی به دلیل اتمام مهلت ثبت سفارش در گمرکات دپو شدند. در سال جاری نیز فرایند ثبت سفارش به دلایلی همچون اظهار برآورد تولید و تغییر در سامانه و دستورالعملهای مرتبط برای چندین ماه متوقف شد. همین امر موجب شد تأمین مواد اولیه با اختلال مواجه شده و افت چشمگیری در تولید و عرضه محصولات رقم بخورد.
تولیدکنندگان لوازم خانگی معتقدند اگر چالش قیمتگذاری دستوری اجازه دهد میتوانند نیاز بازار داخل را تأمین نمایند. آنها میگویند در شرایطی که ارز موردنیاز برای تأمین مواد اولیه اختصاص داده نمیشود و آنها مجبورند مواد اولیه، قطعات و تجهیزات را با قیمت بالا از بورس کالا و یا بازار آزاد تأمین نمایند، قیمتگذاری دستوری از جانب نهادهایی، چون سازمان حمایت از مصرفکنندگان نه تنها حاشیه سود این صنعت را زیر سؤال برده بلکه آنها را با ضرر و زیان نیز مواجه ساخته و این امر موجب شده تا در این شرایط تولید کالاهای داخلی چندان به صرفه و صلاح نباشد.
حضور کالای قاچاق در بازار چالشی است که آسیبهای جدی به تمامی صنایع از جمله صنعت لوازم خانگی کشور به دنبال داشته است. جولان انواع کالاها با برندهای خارجی شناخته شده و یا برندهای متفرقه و همچنین قاچاق قطعات موردنیاز محصولات لوازم خانگی معضلی است که تداوم پیشرفت در این صنعت را نشانه رفته و از این نقطه بارها به آن ضربه وارد کرده است. حضور کالاهای قاچاق در بازار چه در قالب قطعات و چه به صورت محصول نهایی همواره با وارد آوردن آسیب به کل نظام اقتصادی کشور همراه بوده و تبعاتی، چون کاهش تولید و عرضه کالای داخلی به دلیل عدم ایجاد مزیت رقابتی، کاهش اشتغال و کاهش تولید ناخالص داخلی و صادرات غیر نفتی را به دنبال داشته است.
افزایش بهای تمام شده و کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان و خریداران معضل دیگری است که این روزها بازار تولید لوازم خانگی با آن دست و پنجه نرم میکند. نرخ تمام شده محصولات لوازم خانگی تولید داخل مانند هر محصول دیگر تابعی از نرخ تورم و نرخ ارز در کشور محسوب میشود و از آنجا که نرخ تورم و نرخ ارز هر دو به طور مداوم در حال افزایشاند طبیعتاً این امر تأثیر مستقیم بر روی نرخ محصولات لوازم خانگی دارد. متأسفانه قربانیان این چرخه معیوب، مصرفکنندگان نهایی هستند که کاهش توان خرید ایشان، میزان تولید و عرضه را نیز تحت تأثیر قرار داده است.
محدودیتها و موانع تمامی ندارد چرا که قطعی برق و ناترازی انرژی هم سهم جالب و قابل توجهی در آب رفتن میزان تولید محصولات لوازم خانگی داشته است. تولیدکنندگان مدعیاند با قطعی برق همزمان با اوجگیری گرمای تابستان میزان برق واحدهای تولیدی به دو روز در هفته رسیده که با احتساب تعطیلی روز جمعه، این صنعت شاهد سه روز توقف تولید در هفته است که خود عامل کاهش مجموع میزان تولید و عرضه در بازار لوازم خانگی و تلف شدن سرمایهها محسوب میشود.
در آخر باید گفت واحدهای تولیدی برای بقا و استمرار تولید در سطح قابل قبول کیفی و کمی نیاز به منابع مالی و سرمایه در گردش دارند. امری که متولیان تأمین آن یعنی بانکها علیرغم تأکید شعار سالهای اخیر که به درستی بر حمایت از تولید تمرکز دارد تاکنون از انجام صحیح تعهدات مربوط به آن شانه خالی کردهاند و ترجیح دادهاند به جای تزریق منابع مالی کافی به بازارهای مولدی همچون تولید لوازم خانگی آن را به سوی فعالیتهای غیرمولد و سوداگری که سود بیشتری برایشان به همراه دارد روانه کنند. عدم برخورداری تولیدکنندگان از منابع مالی کافی باعث میشود آنها نتوانند مواد اولیه موردنیاز خود را از بورس کالا و بازار آزاد تهیه نمایند که این امر اختلال در روند تولید و عرضه محصولات لوازم خانگی را در پی دارد.
صنعت لوازم خانگی در سالهای اخیر توفیقات و دستاوردهای ارزشمندی هم در عرصه تولید و هم در عرصه صادرات به دست آورده و توانسته با رشد و رونق درخور توجه خود دستی از نظام اقتصادی کشور در بهبود شاخصهای کلان اقتصادی همچون صادرات غیرنفتی، بالا بردن میزان اشتغال و افزایش تولید ناخالص ملی بگیرد. حال نوبتی هم که باشد نوبت نهادهای متولی در نظام اقتصادی کشور است که با تدوین و بهکارگیری صحیح سیاستهای حمایتی خود دست این صنعت را گرفته و مانع از زمین خوردن آن شود.
۱۱. مشکلات مبتلا به تولیدکنندگان لوازم خانگی در تخصیص و تامین ارز برای واردات مواد اولیه و قطعات تولیدی را به همراه راهکارهای پیشنهادی تبیین فرمایید:
صرفا استفاده از مشاوره کارگروه متخصص و پیشکسوت صنعت لوازم خانگی در جلسات وضع مقررات و مصوبات جدید چرا که در غیر اینصورت تبعات بخشنامه ها و قوانین مصوب میتواند ضرر جبران ناپذیری به این صنعت وارد نماید. بعنوان مثال تعیین زمان تخصیص ۸۰ روزه برای واردات مواد اولیه و قطعات لوازم خانگی گاها منجر به دوره واردات ۹ الی ۱۲ ماهه از زمان دریافت پروفرما تا وصول در انبار تولید کننده میگردد.
۱۲. آثار تحریم بر تولید لوازم خانگی را تشریح و راهکارهای خود را در مواجهه با آن بیان فرمایید
از آنجاییکه برخی تولید کنندگان برای تولید محصولات خود به کشورهای خارجی نیازمند هستند، اگر قطعات از جانب دولت تامین نشود باعث گرانی محصولات و در نهایت عدم رقابت از لحاظ قیمتی در بازار میشود.
در آینده امکان دارد به علت مشکل در تامین قطعات لوازم خانگی، دارندگان این محصولات با برندهای خارجی در صورت نیاز به تعمیر محصول خود دچار مشکل شوند و به جای تعمیر محصول، تعویض را مد نظر قرار دهند. که این امر باعث نگرانی مردمی که قدرت خرید لوازم خانگی جدید را ندارند شود.
حمایت همه جانبه دولت و ومجلس مبنی بر توقف صدور بخشنامه های خلق الساعه
مبارزه جدی و بدون اغماض با کالاهای قاچاق و تقلبی
حذف قیمت گذاری دستوری
اختصاص سهیمه ارزی متناسب با حجم و سابقه تولید کنندگان
حمایت ارگانهای دولتی مربوطه مثل گمرکات، سازمان استاندارد و ناوگان حمل و نقل کشوری اعم از کشتیرانی و ..
۱۳. قطع آب، برق و گاز واحدهای تولیدی چه ضرر و زیان کوتاه و بلند مدت متوجه کارخانجات میکند؟
توقف تولید، تخریب دستگاهها و ماشین آلات تولیدی و تحمیل هزینه های سنگین ناشی از ان، بیکاری نیروی انسانی و نهایتا ترک کار توسط آنها، عدم تحویل بموقع کالا و نارضایتی مشتری، که همه این موارد منجر به بالا رفتن هزینه های سربار تولید و نهایتا بالا رفتن قیمت تمام شده می گردد