علیرضا صمدی مدیرعامل گروه لورچ در گفت و گو با ایران آهام:

علیرضا صمدی مدیرعامل گروه لورچ در گفت و گو با ایران آهام:

قیمت گذاری دستوری یعنی رکود بازار، کاهش کیفیت و عمر مفید محصولات/ کالای قاچاق سرمایه مصرف کنندگان را به باد می دهد/ سهمیه بندی مواد اولیه صنعت لوازم خانگی را از بازار روز دنیا دور می کند/ عرضه کالای تقلبی با این وسعت یعنی نابودی صنعت داخلی/ مدرک گرایی در حوزه آموزش عالی تبدیل به بلای جان تولیدکنندگان شده/ تحریم یعنی همه هزینه ها حداقل ۲۰ درصد گران تر

لطفاً نظرتان را راجع به قیمت گذاری دستوری و آثار آن بر تولید لوازم خانگی بیان فرمایید؟

بگذارید ابتدا قیمت گذاری دستوری را معنا کنیم؛ معنی قیمت گذاری دستوری یعنی رکود بازار، کاهش کیفیت و عمر مفید محصولات و از بین بردن تولیدکننده داخلی. اگر بیشتر بخواهم توضیح بدهم وقتی قیمت یک کالا بدون در نظر گرفتن معادله عرضه و تقاضا توسط یک نهاد و بدون در نظر گرفتن شاخص های مختلف و فقط با نگاه تثبیت قیمت، تعیین شود، تولیدکننده تمایلی به تولید بیشتر، به روز رسانی محصولات خود با نگاه به محصولات روز دنیا و همچنین توسعه کیفی آن ها ندارد زیرا قیمت تمام شده محصول با تثبیت ناعادلانه ی آن تنها سبب می شود که تولید برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی نداشته باشد.

نظر جنابعالی در رابطه با آثار کالای قاچاق در حوزه تولید لوازم خانگی داخلی چیست ؟
اگر بخواهیم از منظر منافع مصرف کنندگان نگاه کنیم عرضه کالای قاچاق یعنی نابودی سرمایه مصرف کننده! معنای عرضه کالای قاچاق در بازار کشور یعنی کالایی که هیچ نظارتی روی فرآیند تولید آن نیست. یعنی کالایی که نه تنها هیچ نهادی میزان مصرف انرژی، کیفیت، آثار زیست محیطی و… آن را بررسی نکرده و هیچگونه خدمات پس از فروشی نیز برای آن در داخل کشور وجود ندارد؛ در کشور ما به راحتی توزیع می شود و این در نهایت امر به ضرر مصرف کنندگان خواهد بود زیرا در صورت بروز هرگونه مشکلی در کالای خریداری شده هیچکس پاسخگوی آنان نیست و سرمایه آنان از بین خواهد رفت. از منظر تولیدکنندگان نیز عرضه سهل کالای قاچاق در بازار کشور یعنی رقابتی ناسالم و حذف تولیدکنندگان داخلی زیرا کالای قاچاق و تقلبی با برندهای مشهور خارجی اما بدون کیفیت و اغلب تقلبی هستند و نه تنها عوارض ورودی نمی دهند بلکه از تعرفه هایی که از تولیدکنندگان داخلی نیز اخذ می شود معاف هستند و در نتیجه قیمت تمام شده کالا ارزان تر خواهد بود و این یعنی حذف تولیدکنندگان داخلی که به ضرر منافع ملی کشور است.


راهکارهای جنابعالی برای گذر از دوره رکود در صنعت لوازم خانگی چیست ؟
برای عبور از رکود در بازار کشور باید محصولات داخلی را بروزرسانی کرد. بروزرسانی محصولات داخلی با سرعت خوبی در حال انجام است اما به دلیل کمبود نقدینگی در حوزه تولید و همچنین تورم بالا هم قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده و هم به دلیل مشکلات بنگاه های تولیدی بروزرسانی محصولات با علم روز دنیا به سختی پیش می رود که باید با در نظر گرفتن بسته های حمایتی در حوزه تولید و فروش به تحریک تقاضا در بازار اقدام کرد.

نظر خود را در مورد موانع و مشکلات تولید لوازم خانگی همراه با راهکارهای پیشنهادی بیان فرمایید

جدی ترین مشکلی که این روزها درگیر آن هستیم سهمیه بندی مواد اولیه برای تولیدکنندگان است که موجب عقب ماندن کلی صنایع لوازم خانگی می شود. وقتی مواد اولیه که اولین نیاز یک واحد تولیدی بوده سهیمه بندی شود و به موقع و به اندازه کافی در اختیارش قرار نگیرد نتیجه آن کاهش سرعت تولید، عقب ماندگی از دانش روز در صنعت لوازم خانگی و تعطیلی تحقیق و توسعه می شود.

راهکارهای پیشنهادی جایگزین برای تامین سرمایه ثابت و سرمایه در گردش بنگاه های تولیدی لوازم خانگی از نظر جنابعالی چیست
در یک جمله باید گفت تنها راه حل تامین سرمایه ثابت و سرمایه در گردش بنگاه های تولیدی فعال بودن ال سی خارجی و ال سی داخلیست. اما همانطور که می دانیم اگرچه در حوزه نقل و انتقال پول به دلیل تحریم ها دچار مشکل هستیم اما در حوزه داخلی نیز متاسفانه با عدم همراهی بانک ها مواجه هستیم که این خود کار تولیدی را این روزها بسیار دچار مشکل کرده است.

چالش های کمبود نیروی انسانی متخصص در صنعت لوازم خانگی به همراه راهکارهای پیشنهادی برای رفع این نقیصه را بیان فرمایید
مدرک گرایی متاسفانه یکی از مشکلات جدی ماست. نظام آموزشی ایران تنها به دنبال تربیت افراد در حوزه دکتری و مهندسی است در صورتی که امروزه بنگاه های تولیدی ما در داخل کشور با کمبود جدی تکنیسین در خطوط تولید مواجه است و اگر در حوزه فنی و حرفه ای برنامه ای تدوین شود بازار کار بسیار خوبی برای آن وجود دارد که می تواند از حجم بیکاری کشور نیز بکاهد.

لطفاً نظرتان را در خصوص آثار و ضرورت ایجاد واحدهای تحقیق و توسعه در واحد های تولیدی لوازم خانگی بیان فرمایید

اگر بخواهیم با دانش روز دنیا آشنا شویم و محصول به روز با توانایی رقابت در دنیا تولید کنیم نیازمند راه اندازی واحد تحقیق و توسعه کارآمد هستیم. خوشبختانه در مجموعه لورچ این مهم از سال ۱۳۷۳ انجام شده و به همین دلیل است که امروز ما از تولیدکننده کالای بخاری نفتی به تولیدکننده انواع سیستم های گرمایشی روز رسیده ایم.

الزامات توسعه صادرات لوازم خانگی از نظر جنابعالی چیست؟ توضیح بفرمایید
علاوه بر تولید محصولات به روز که بالاتر به آن اشاره کردم و لازمه صادرات است که در حال حاضر هم در سبد بسیاری از تولیدکنندگان لوازم خانگی کشور دیده می شود. بحث قیمت مواد اولیه است که از میانگین جهانی آن بالاتر است. در حال حاضر قیمت مواد اولیه سهمیه بندی شده ای که در اختیار تولیدکننده داخلی قرار می گیرد از میانگین جهانی آن بالاتر است. یعنی اگر در یک شرایط نرمال به لحاظ مراودات تجاری با دنیا بودیم خرید از یک تامین کننده مواد اولیه خارجی تا خرید از تامین کننده داخلی آن برای بنگاه داخلی به صرفه تر است. اما به دلیل تحریم این امکان پذیر نیست و همین امر سبب می شود قیمت تمام شده کالا گران تر از نمونه خارجی آن تعیین شود که امکان صادرات را گرچه غیرممکن نمی کند اما بسیار دشوار می کند و به این باید عدم مراودات مالی با دنیا را نیز اضافه کرد.

آثار تحریم بر تولید لوازم خانگی را تشریح و راهکارهای خود را در مواجهه با آن بیان فرمایید
تحریم اصولا شرایط را برای همه سخت می کند. اما تولیدکنندگان را با چالش های جدی تری مواجه می کند که می توان به تعطیلی بنگاه های کوچک، تعدیل نیرو و… بر اثر رکود به وجود آمده و عدم حمایت های دولتی از تولیدکنندگان اشاره نمود. اصولا یک بنگاه تولیدی برای اداره خود در شرایط تحریم باید ریسک کند و این ریسک یعنی دور زدن تحریم ها و این دور زدن تحریم ها در بهترین حالت همه هزینه ها را ۲۰ درصد بالا می برد. یعنی علاوه بر سخت و گران شدن تامین مواد اولیه و ریسک دور زدن تحریم ها، تمامی هزینه ها ۲۰ درصد به صئرت حداقلی نیز گران تر تمام خواهد شد و این کار را برای تولیدکنندگان بسیار مشکل کرده است

علیرضا صمدی مدیرعامل گروه لورچ در گفت و گو با ایران آهام:
این وب سایت از کوکی ها برای بهبود تجربه شما استفاده می کند. پس از تایید شما با خط مشی حفاظت از داده‌های ما موافقت می کنید.
اطلاعات بیشتر

هاکان بولگورلو

رئیس انجمن تولید کنندگان

هاکان بولغورلو مدیرعامل Arcelik است. او یک مهندس مکانیک، یک علاقه مند به دیجیتالی شدن، یک سخنران منظم در کنفرانس های محیط زیست و کنفرانس های کسب و کار سبز و یک کوهنورد اورست است. او کار خود را از سال 1995 آغاز کرد و از آن زمان تاکنون در سمت های مدیریتی مسئول عملیات بازرگانی، بازرگانی و برون سپاری بوده است.