تورج صفرزاده کارشناس صنعت لوازم خانگی گزارش می دهد:
این جمله سان تزو در کتاب «هنر جنگ» میتواند برای رهبران سازمانی درسی آموختنی باشد: «اگر در جنگ شکست بخورید، فرماندهان مقصرند!» بنابراین حتما مراقب پیامدهای تصمیم خود باشید.
در چشم انداز سریع برای تحول کسب و کارو توانایی تصمیم گیری سریع و موثر بسیار مهم است. یکی از ابزارهای ارزشمندی که به دلیل کارایی آن در تصمیم گیری شناخته شده است حلقه OODA است.
حلقه OODA، که همچنین به عنوان Boyd’s Cycle نیز شناخته میشود، که توسط استراتژیست نظامی سرهنگ جان بوید توسعه داده شد، برای افزایش انطباق، چابکی و واکنش در موقعیت های حساس باسرعت تصمیم گیری در کمترین زمان برنامه ریزی شده است که به آن واکنش سریع برای رسیدن به یک مزیت رقابتی یا پیروزی بر حریف می باشد.
این مسئله، به همان اندازه که در نبردهای هوایی کاربرد دارد، در پیشرفت کسب و کارها نیز کاربرد موثری خواهد داشت. در این دو محیط، ممکن است هرگز داده کامل و جامعی در دسترس نداشته باشید. OODA یک حلقه است، به این معنی که میتوانید با در دسترس قرار دادن اطلاعات بیشتر، عملکرد خود را تغییر دهید.
حلقه OODA چارچوبی مختصر برای بهبود قدرت رقابتی در سراسر سازمان بعنوان یک الگوی ساده، متوالی و دایره ای فراهم می کند.
این مقاله در درجه اول برای کسانی در نظر گرفته شده است که تیم هایی را در تعارض رهبری می کنند، یعنی مجموع صفر- کنش متقابل علیه گروه های دیگر که استقلال یا حتی بقای خود در خطر دارند.
حلقه OODA در صورتی که بسیار متراکم شده باشد، به آنها یک اطلاعات جامع ارائه می دهد.این چارچوب برای دستیابی هدف استراتژیک سرهنگ جان بوید به تیم خود به عنوان “خلاقیت زیر آتش” توسعه و طرح ریزی شده که می تواند یک ثبت الگوی رزمی دوران باستان به روش رزمی سان تزو حدود ۵۵۰ سال قبل میلاد در کتابی به نام معنای شیوههای جنگی یا روشهای بهکارگیری نیروها در نظر گرفت.
معمولاً دو عامل برای تعیین نتایج درگیری های نظامی تصور می شود:
اندازه نیروهای مخالف و سطوح فناوری که آنها به کار می برند.
متوجه شد که از سال ۱۹۰۰، نیروی بزرگترباتحقیق بیدل درسال ۲۰۰۴ تنها در ۶۰٪ مواقع پیروز می شوند کمی بهتر از این بود که دو فرمانده موضوع را با پرتاب سکه حل می کردند.برای نیروی های پیشرفته تر، شانس تقریباً ۵۰ – ۵۰ است. فناوری به خودی خود عامل مهمی در تعیین نتیجه نیست.
در تجارت، اندازه و هزینه در فناوری به طور مشابه قطعی نیست
علیرغم اندازه و قدرت مالی، شرکتها با نرخ ثابتی از فهرست Fortune 500 خارج میشوند برای مثال، تنها ۱۰٪ از گروه اصلی فهرست شده در سال ۱۹۵۵ باقی مانده است (Murray, 2018).
یک پاسخ ارائه شده توسط سرهنگ نیروی هوایی ایالات متحده، جان بوید(۱۹۲۷-۱۹۹۷) به شدت بر استراتژی نظامی و تجاری تأثیر گذاشته است. اگرچه پارادایم جان بوید پیچیده است و دارای ۳۲۳ اسلاید و ۳۶۰۰۰ کلمه است که مطمئنا بهترین عنصر شناخته شده ایده جان بوید حلقه OODA است، مخفف – مشاهده – جهت دهی – تصمیم بگیر – عمل کن. درواقع سود یک طرف به معنای ضرر برای طرف دیگر است. برای مثال از دو “حوزه” که سرهنگ جان بوید آن را جنگ و تجارت ترسیم می کند.
حلقه OODA : یک ایده ساده
مخفف چهار مرحله اساسی است: مشاهده، جهت دهی ، تصمیم و عمل. جان بوید، خلبان جنگنده و استراتژیست نظامی نیروی هوایی ایالات متحده، در اصل این مدل ذهنی را برای توصیف چرخه تصمیم گیری و اقدام مشاهده شده در عملیات های رزمی موفق ایجاد کرد. جان بوید در ایجاد مدلهای ذهنی بر اهمیت سازگاری و چابکی در تصمیمگیری، بهویژه در شرایطی که محیط دائماً در حال تغییر و تحول است، تأکید کرد.در تفسیر رایج، حلقه OODA حاکی از موفقیت در جنگ است بستگی به توانایی پیشی گرفتن از حریف و اندیشیدن به حریف یا به عبارتی ،توانایی گذراندن چرخه OODA با سرعت بیشتری نسبت به حریف می باشد. بعبارتی طرفی که می تواند با سرعت بیشتری در ایجاد یک رقابت غیرقابل حل از حلقه خود عبور کند مزیت – فایده – سود – منفعت نتیجه این توانایی است به شرطی که سریع ترین کارو تصمیمات را انجام دهد به احتمال زیاد برنده است. به عبارت ساده ترهر چقدر هم که این مفهوم جالب باشد، ثابت نشده است که یک سلاح قدرتمند استراتژیک برای جنگ و تجارت با دلایل متعددی باشد.
نظر مخالف:
مهمترین چیز این است که یک حلقه ساده و متوالی به خوبی نحوه عملیاتی سازمان ها را مدل نمی کند در یک درگیری تاکتیکی جنگی یک افسر بریتانیایی، جیم استور، این وضعیت را خلاصه کرد:فرآیند OODA دایره ای نیست. ظاهراً ۲۴ ساعت طول می کشد تا یک عملیات تقسیمی انجام شود. برنامه ریزی حداقل ۱۲ ساعت طول می کشد.بنابراین یک حلقه OODA تقسیمی باید حداقل ۳۶ ساعت طول بکشد.با این حال، جنگ خلیج فارس و سایر عملیاتهای اخیر نشان میدهد که بخشها سریعتر واکنش نشان میدهند. نیروهای نظامی تا زمانی که اقدامی انجام ندهند در عمل منتظر مشاهده ، نمی مانند.مشاهده، جهت گیری وکنش فرآیندهای مستمری هستند و گهگاه تصمیماتی در نتیجه آنها گرفته می شودکه حلقه OODA در آن فرآیند وجود ندارد، فکر ورود به درون دشمن چرخه تصمیم گیری عمیقاً ناقص است. (در اوسینگا، ۲۰۰۵).
گاهی اوقات نشان داده شده است که تاخیرآگاهانه در تصمیمات یا ایجاد زمان اضافی برای انتخاب یک دوره مفید عملیاتی مناسب است .این به منظور ایجاد فضای مساعدتر برای اقدامات عملی در آینده می باشد.چنین کاهش سرعت عملیات یا واکنش به حال ،تاکتیک رایج شرکت کنندگان در جنگ های غیرمتعارفی است که امروزه کشورهای توسعه یافته با آن مواجه هستند و تحت عناوینی مانند «جنگ نسل چهارم»، «شورش» و «جنگ طولانی» (حمس، ۲۰۰۴).
پایان قسمت اول