مهم ترین نتیجه قیمت گذاری دستوری تاخیر در بازگشت سرمایه در گردش بنگاه های تولیدی است/ رکود حاکم بر بازار حاصل عرضه کالای قاچاق و تقلبیست/ متاسفانه در کشور ما با تولیدکنندگان رفتار از بالا به پایین صورت می گیرد/ سرمایه گذاری در بخش تامین مواد اولیه نیز بر گردن تولیدکنندگان افتاده/ تولیدکنندگان کوچک درگیر چالش ربایش نیروهای خود هستند
ناصر نباتی پور مدیرعامل شرکت سرایش و عضو انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران در گفت و گو با مرکز اطلاع رسانی و تبلیغات این انجمن از مسائل ریز و درشت تولید لوازم خانگی در ایران سخن گفته که مشروح آن را در ذیل می بینید:
لطفاً نظرتان را راجع به قیمت گذاری دستوری و آثار آن بر تولید لوازم خانگی بیان فرمایید؟
مهم ترین نتیجه قیمت گذاری دستوری تاخیر در بازگشت سرمایه در گردش است. باید بدانیم که کارخانجات در وضعیت اقتصادی امروز، به دنبال سوددهی بالا نیستند بلکه تمام توان خود را برای افزایش کمی و کیفی محصولات خود به کار می برند و اغلب اوقات با قیمت گذاری دستوری تنها سبب زیان ده شدن شرکت ها می شویم که این سبب تاخیر در بازگشت سرمایه در گردش شده و تولیدکنندگان را دچار چالش های جدی در تامین نیازهای اولیه خود و پرداخت حقوق کارگران می کند.
نظر جنابعالی در رابطه با آثار کالای قاچاق در حوزه تولید لوازم خانگی داخلی چیست ؟
عرضه کالای قاچاق و تقلبی در بازار کشور امریست که دیگر به آن عادت کرده ایم. متاسفانه با وجود قوانین متعدد در حوزه مبارزه با قاچاق کالا شاهد آن هستیم که کالای قاچاق به صورت گسترده وارد کشور می شود و در صنعت لوازم خانگی علاوه بر این شاهد عرضه کالای تقلبی در بازار هستیم که تنها نام یک برند خارجی را یدک می کشد این هم به تولید صدمه می زند و تولید کننده را دچار چالش در تاخیر بازگشت سرمایه در گردش، تاخیر در انجام تعهدات، ناتوانی در بازپرداخت تعهدات بانکی و… کرده و هم بازار را دچار رکود گسترده و هم مصرف کننده را به دلیل عدم کیفیت و خدمات پس از فروش دلزده می کند.
در مورد آسیب های کالای قاچاق و تقلبی به تولید لوازم خانگی توضیح بفرمایید
متاسفانه این فهم نادرست که محصول خارجی با کیفیت است و محصول داخلی کیفیت خوبی ندارد نه تنها در جامعه ما به عنوان یک گزاره نادرست رواج دارد بلکه در میان خود تولیدکنندگان هم این گزاره ساری و جاریست به شکلی که شرکت های تولیدی لوازم خانگی سعی می کنند از نام های خارجی برای یحث برندینگ خود استفاده کنند. در صورتیکه برای مصرف کننده این اهمیت دارد که از کالای با کیفیت استفاده کند. تولیدکنندگان ما باید این مساله را در نظر بگیرند.
نظر خود را در مورد موانع و مشکلات تولید لوازم خانگی همراه با راهکارهای پیشنهادی بیان فرمایید
متاسفانه در گفتار مسئولان جملگی حامی تولید داخل هستند و از آن تمام قد دفاع می کنند اما در رفتار شاهد آن هستیم که گویا هیچگونه چالش جدی وجود ندارد و گلایه های تولیدکنندگان تنها برای کسب سود بیشتر است. امروز در کشور ما با تولیدکنندگان مثل کارمندانی برخورد می شود که بهره وری ندارند و اضافه باری برای کشور هستند.
راهکارهای پیشنهادی جایگزین برای تامین سرمایه ثابت و سرمایه در گردش بنگاه های تولیدی لوازم خانگی از نظر جنابعالی چیست ؟
اگر اقتصاد ایران دچار تورم افسارگسیخته نبود تامین کنندگان بزرگ و کوچک مواد اولیه با افزایش اندک قیمت و ثابت نگاه داشتن آن برای مدت طولانی می توانستند سرمایه در گردش خود را تامین کنند. بدون در نظر گرفتن موانع دیگر اقتصادی، باید گفت که سرمایه گذاری در بخش تامین مواد اولیه نیز بر گردن تولیدکنندگان لوازم خانگی افتاده است. که این یعنی یک کارخانه سه برابر اندازه معمول نیاز به سرمایه گذاری برای تولیدات خود می باشد.
چالش های کمبود نیروی انسانی متخصص در صنعت لوازم خانگی به همراه راهکارهای پیشنهادی برای رفع این نقیصه را بیان فرمایید
چالش کمبود نیروی انسانی متخصص در کشور به میزانی رسیده که نیروهای کارآمدی که در شرکت های کوچک تر تجربه کسب کرده و گاها حتی آموزش هم دیده اند توسط شرکت های بزرگ تر جذب می شوند و تولیدکنندگان کوچک به صورت جدی متضرر می شوند. چالش ربایش نیروهای متخصص که نتیجه کمبود نیروی متخصص در کشور است حتی از چالش عرضه کالای قاچاق نیز برای تولیدکنندگان دردسر بیشتری ایجاد می کند.
مسائل تولیدکنندگان لوازم خانگی در تامین مواد اولیه را به همراه راهکارهای پیشنهادی تشریح فرمایید
اولین نیازمندی جدی تولیدکنندگان تهیه نقدینگی لازم برای پرداخت موارد داخلی از جمله حقوق و دستمزد است که نیازمند همکاری بانک های عامل در کشور است. دومین مساله که همکاری جدی وزارت صمت و بانک مرکزی رامی طلبد تامین و تخصیص ارز مورد نیاز برای تامین مواد اولیه از خارج از کشور می باشد که انشالله با همکاری مجموعه بانک مرکزی و وزارت سمت این موارد قابل انجام است
آثار تحریم بر تولید لوازم خانگی را تشریح و راهکارهای خود را در مواجهه با آن بیان فرمایید.
اگر تامین مواد اولیه از خارج از کشور را فاکتور بگیریم تحریم و عدم وجود لوازم خانگی در کشور سبب پیشرفت صنعت عظیم لوازم خانگی در کشور شده است لیکن کالای قاچاق به دلیل عدم پرداخت هزینه های سربار مانند حقوق و دستمزد، عوارض و… قیمت تمام شده اش گاها از کالای تولید داخل پایین تر تمام می شود که باید جلوی قاچاق و عرضه اش را گرفت.