لوازم خانگی قاچاق چطور تولید داخل را سرکوب میکند؟
۲۵ بهمن ۱۴۰۲دبیرکل انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی: ما با واردات رسمی مشکلی نداریم
۲۵ بهمن ۱۴۰۲تهران – ایرنا – دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران از اجرای ۱۰۰ درصدی کد شناسه کالا در حوزه لوازم خانگی در جهت مبارزه با کالای قاچاق و تقلبی خبر داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، محمدرضا شهیدی روز سه شنبه در نشست خبری اظهار داشت: تولید کنندگان لوازم خانگی در راستای مبارزه با کالای قاچاق و تقلبی از چند سال گذشته طرح شناسه کالا و کدرهگیری را اجرایی کردند اکنون این طرح به صورت ۱۰۰ درصدی اجرایی شده است.
وی افزود: براساس این طرح اکنون کالای قاچاق از غیرقاچاق در بازار کاملا قابل شناسایی است ضمن اینکه عرضه کنندگان، کالای قاچاق را در مغازه ها نگهداری نمی کنند بلکه ۲ نمونه را به مشتری نشان می دهند و بقیه کالاها در انبارهای خانگی نگهداری می کنند تا از دست بازرسان در امان باشند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران ادامه داد: هر چند این طرح مزایایی داشته است ولی همچنان شاهد عرضه کالاهای قاچاق در بازار هستیم که بدون مالیات، ارزش افزوده و هزینه گمرکی وارد کشور می شود.
وی با تاکید بر اینکه باید جلوی عرضه کالای قاچاق در بازار گرفته شود گفت: تولیدکنندگان و عرضه کنندگان همه هزینه های مالیات، ارزش افزوده و سایر موارد را پرداخت می کنند در حالی که کسانی که کالاهای قاچاق را وارد می کنند از این هزینه ها طفره می روند با این اوصاف تولیدکنندگان قدرت کناری برای رقابت در بازار دارند.
شهیدی ادامه داد: برخورد با کالای قاچاق نباید به صورت مقطعی باشد بلکه باید دارای برنامه باشد ضمن اینکه ما تولیدکنندگان مشکلی با وارداتِ قانونی کالاها از مبادی های قانونی نداریم و آماده رقابت هستیم.
وی با اشاره به اینکه ارز قاچاق عمدتا از قاچاق صادراتی سوخت تامین می شود، گفت: ارزی که به قاچاقچی تعلق می گیرد به قیمت زیر سه هزار تومان است. ارز حاصل از سوخت قاچاق در آن طرف مرز به کالای لوازم خانگی تبدیل و وارد کشور می شود لذا سود اصلی صادرات غیرقانونی گازوئیل در واردات لوازم خانگی است این در حالی است که تولید کننده لوازم خانگی با ارز نیمایی حدود ۴۶ هزار تومان کالا تولید می شود.
وی با بیان اینکه بالاترین میزان قاچاق واردات در حوزه لوازم خانگی است گفت: طبق آمارها، حداقل سالی ۶۰۰ هزار دستگاه تلویزیون قاچاق به کشور وارد می شود در حالی است که مصرف ما در کشور سالانه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه است.
شهیدی عنوان کرد: باید واردات کالای لوازم خانگی قاچاق متوقف شود قاچاقی هیچ حقوق دولتی را پرداخت نمی کندتر این رو اصلا اقدام به واردات قانونی نمی کند.
گردش مالی ۶ میلیارد دلاری لوازم خانگی در کشور
در ادامه این نشست امید فاضلینیا دبیر انجمن صنفی لوازم صوتی و تصویری با اشاره به گردش مالی ۶ میلیارد دلاری لوازم خانگی در کشور ۶ گفت: یک و نیم میلیارد دلار از این کالاها، قاچاق است.
وی تاکید کرد: اقدامات در خصوص مبارزه با قاچاق لوازم خانگی باید هماهنگ و مستمر باشد.
دبیر انجمن صنفی لوازم صوتی و تصویری ادامه داد: سامانه هایی در حوزه لوازم خانگی برای تسهیل گری و شفافیت است که متاسفانه گاهی قطع می شود یا برخی از آنها هنوز به سامانه جامع تجارت وصل نشده است و فروشنده نمی تواند کالا را ثبت کند که این امر باعث سردرگمی تولیدکنندگان می شود.
وی با بیان اینکه حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در صنعت لوازم خانگی کوچک و بزرگ صورت گرفته است گفت: دولت باید در حوزه تولید و در حوزه صادرات بسته حمایتی و تشویقی داشته باشد تا سرمایه گذاری ها ادامه یابد.
فاضلی نیا بیان داشت: میانگین تخصیص ارز به مواد اولیه صنایع بیش از ۸۰ روز و فرآیند واردات مواد اولیه و قطعه حداقل چهار ماه است که این امر مشکلاتی را تولید کنندگان به وجود آورده است.
وی با اشاره به اینکه زیر ساخت برای تولید بیشتر لوازم خانگی در کشور وجود دارد گفت: تولیدکنندگان با چالش هایی از جمله قاچاق، تامین مواد اولیه، تامین و تخصیص ارز و همچنین قیمت گذاری و قیمت تمام شده روبرو هستند.
ارز برای قاچاقچی ارزان تر از تولید کننده داخلی است
در ادامه این نشست، ابوالقاسم شانه ساز دبیر انجمن لوازم خانگی کوچک با اشاره به اینکه ارز برای قاچاقچی ارزان تر از تولید کننده داخلی است گفت: هر چند ستاد مبارزه با قاچاق در این زمینه اقداماتی انجام داده است تا جلوی قاچاق را بگیرد اما در این عرصه همچنان مشکلاتی وجود دارد.
شانه ساز افزود: در صورتی که واردات لوازم خانگی آزاد شود به خاطر تعرفه های بالا هیچ رغبتی برای واردات آن از کانال رسمی وجود نخواهد داشت و بیشتر کالاها از طریق مبادی غیر رسمی و با دور زدن تعرفه هاست.
وی ادامه داد: طبق برآوردها هزینه ریسک قاچاق ۳۰ درصد ولی برای واردکنندگان لوازم خانگی ۵۵ درصد است چون شامل هزینه های گمرک و مالیات و سایر موارد است.
دبیر انجمن لوازم خانگی کوچک با اشاره به شفافیت عرضه کالاها توسط تولیدکنندگان گفت: واحدهای تولیدی با اجرای طرح شناسه و کد رهگیری به صورت شفاف در بازار حضور دارند.
وی تاکید کرد: تولیدکنندگان در تولید لوازم خانگی کوچک ظرفیت بسیار بالایی دارند و هیچ مشکلی در تامین نیاز داخلی و صادرات ندارند ضمن اینکه مهمترین چالش بحث قاچاق کالا است.