عرضه و تقاضا باید قیمت نهایی محصول را معین کند/ کالای قاچاق و تقلبی هم به تولیدکننده و هم به مصرف کننده آسیب جدی وارد می کند/ برای عبور از رکود تورمی بازار باید تسهیلات با نرخ منطقی در ارائه شود/ به دلیل مهاجرت گسترده نخبگان، در صنایع کشور نیروهای کار مهاجر با بهره وری پایین جایگزین نیروهای متخصص ایرانی شده اند/ از بین رفتن بازارهای صادراتی به دلیل تحریم ها، رکود در بازار داخلی را نیز تشدید کرده/ مواد اولیه تولید داخل از نمونه خارجی آن گران تر است/ واحدهای تولیدی زیرزمینی در عرضه کالاهای تقلبی نقش جدی دارند
لطفاً نظرتان را راجع به قیمت گذاری دستوری و آثار آن بر تولید لوازم خانگی بیان فرمایید؟
قیمت گذاری دستوری نه تنها مشکلی را حل نمی کند بلکه هم برای تولیدکننده و هم مصرف کننده مشکل آفرین می شود. قیمت باید توسط بازار و فرمول عرضه و تقاضا تعیین شود. وقتی عرضه زیاد هست زیر قیمت رسمی هم معامله انجام می شود. اما با قیمت گذاری دستوری فقط عرضه کم می شود و بازاری مانند بازار لوازم خانگی که تامین مواد اولیه آن با دلار تامین می شود و دچار نوسانات جدی است قیمت گذاری دستوری یک امر قطعی غلط می باشد.
نظر جنابعالی در رابطه با آثار کالای قاچاق در حوزه تولید لوازم خانگی داخلی چیست ؟
کالای قاچاق فقط مربوط به صنعت لوازم خانگی نیست. کالای قاچاق که متاسفانه به وفور و در تمامی صنایع دیگر در بازار قابل مشاهده است؛ نه تنها به تولید ملی کشور آسیب جدی و جبران ناپذیر وارد می کند. وقتی مشخص نباشد یک کالا بدون اینکه کیفیتش توسط سازمان استاندارد تایید شده باشد و همچنین بدون حقوق گمرکی، ثبت در سامانه های رسمی و بدون خدمات پس از فروش به صورت قاچاق وارد شده باشد هم به بخش تولید آسیب می زند و هم مصرف کنندگان را متضرر می نماید. به عنوان یک تولیدکننده از واردات رسمی کالای با کیفیت و با تکنولوژی بالا حمایت می کنم اما عرضه کالای قاچاق و تقلبی در بازار به همه آسیب جدی وارد می کند.
راهکارهای جنابعالی برای گذر از دوره رکورد در صنعت لوازم خانگی چیست ؟
امروز متاسفانه به دلیل سیاست انقباضی که دولت در کشور اعمال کرده است در تمام بخش های کشور شاهد یک رکود تورمی گسترده هستیم. رکود تورمی هم به سادگی از بین نخواهد رفت. زیرا قدرت خرید مردم به دلیل تورم بالای ۵۰ درصدی دچار افت محسوسی شده و از سوی دیگر نیز هیچگونه تسهیلاتی از طریق بانک ها ارائه نمی شود. راهکار عبور از این رکود تورمی، ارائه تسهیلات با نرخی منطقی، که معمول آن ۲۰ درصد است از سوی بانک ها به مردم و تولیدکنندگان است وگرنه با فروش اقساطی بلند مدت که این روزها شاهدش هستیم یا تسهیلات با نرخ ۳۰ تا ۴۰ درصد افقی گشوده نخواهد شد.
چالش های کمبود نیروی انسانی متخصص در صنعت لوازم خانگی به همراه راهکارهای پیشنهادی برای رفع این نقیصه را بیان فرمایید
این را باید بدانیم که تمام مشکلاتی که به درستی مطرح می کنید فقط مربوط به صنعت لوازم خانگی نیست بلکه تمامی بخش های اقتصادی و صنعتی کشور درگیر رکود، مهاجرت نخبگان و نیروهای کار ماهر، عدم وجود نقدینگی و تسهیلات و… هستند. در مورد صنعت لوازم خانگی نیز با سخت تر شدن شرایط اقتصادی کشور و تورم بالا، نیروهای کار ماهر در صنعت لوازم خانگی یا مهاجرت می کنند و یا به دلیل عدم توان کارفرمایان در پرداخت حقوق و دستمزد مناسب ترک کار می کنند این روزها متاسفانه شاهد جایگزینی نیروهای مهاجر با نیروهای متخصص ایرانی هستیم که از لحاظ بهره وری قابل قیاس نیستند.
لطفاً نظرتان را در خصوص آثار و ضرورت ایجاد واحدهای تحقیق و توسعه در واحدهای تولیدی لوازم خانگی بیان فرمایید
با توجه به سیاست دولت مبنی بر حمایت از واحدهای تولیدی دانش بنیان وجود واحد تخصصی تحقیق و توسعه در تمامی شرکت ها الزامیست البته در کنار سیاست رسمی واحدهای تحقیق و توسعه برای تطبیق با تکنولوژی روز دنیا باید در تمامی شرکت های تولیدی موجود باشد که الحمدالله شاهد حضور چشمگیر این واحد در کارخانجات هستیم.
الزامات توسعه صادرات لوازم خانگی از نظر جنابعالی چیست؟ توضیح بفرمایید
متاسفانه علاوه بر مشکلات حاصل از تحریم که نقل و انتقال پول را به کشور اگر نگوییم غیرممکن، بلکه بسار سخت می کند. مسائل مربوط به شرکای تجاری کشور ماست. به طور مثال کشور عراق که شریک تجاری جدی ما در صنعت لوازم خانگی در سال های گذشته بوده است، این روزها علاوه بر تعرفه های سنگینی که بر واردات لوازم خانگی ایرانی اعمال کرده است. شرایط پرداخت دینار به تجار عراقی، برای معامله با تجار ایرانی در نظر گرفته است که این خود سبب شده سهم بازار ما در عراق کم شود و تجار عراقی را نیز به سوی معامله با تجار ترک و چینی که شرایط بسیار آسانی هم از لحاظ تعرفه و هم از لحاظ نقل و انتقال پول دارند سوق دهد و همین مساله از بین رفتن بازارهای صادراتی رکود را در بازار داخلی نیز تشدید می کند.
در پایان باید اضافه کنم که این روزها با پدیده عجیبی به نام واحدهای تولیدی زیرزمینی مواجه هستیم. این واحدها نه استاندارد را رعایت می کنند و محصولات تولیدی آن ها جزو دسته بندی تولیدات تقلبی دسته بندی می شود که اکثرا با برندهای معروف خارجی نیز در بازار قابل مشاهده هستند و متاسفانه توسط هیچ ارگانی جلوی این فعالیت ها را نمی گیرد.
مسائل تولیدکنندگان لوازم خانگی در تامین مواد اولیه را به همراه راهکارهای پیشنهادی تشریح فرمایید
تامین مواد اولیه در این شرایط تحریمی به دلیل وارداتی بودن آن بسیار سهت و دشوار شده است به دلیل وجود تحریم ها تامین مواد اولیه با نوسانات جدی که دلار در کشور ما دارد و همچنین کمبود ارز نیمایی، اگر نگوییم غیرممکن بلکه بسیار سخت شده است و متاسفانه آن بخشی از مواد اولیه که در داخل کشور نیز تولید می شود. قیمت آن در بازار ایران از قیمت دلاری آن در بازار بین المللی بیشتر است که آن هم به سختی قابل تامین است و یعنی علاوه بر مشکلات خارجی با مشکلات داخلی نیز برای تامین مواد اولیه مواجه هستیم.